Čokoládové pavé s kávou
Suroviny: Těsto: 75g mandlí, 40g kakaového prášku, 100g moučkového cukru, 70g másla, 70g krupicového cukru, 4 vejce a 40g maizeny. Omáčka: 1 porce cappuccina, 90g moučkového cukru, 7 žloutků. Na zdobení: skořice, kakaový prášek, šlehačka, několik celých kávových zrn a malou tabulku hořké čokolády.
Postup: Nejdříve uděláme těsto. Najemno nastrouháme mandle, oddělíme bílky od žloutků. Ušleháme žloutky s máslem, krupicovým cukrem a mandlemi. Lehce vmícháme maizenu a kakaový prášek. Bílky vyšleháme s moučkovým cukrem a obě hmoty lehce spojíme. Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme 20 minut při teplotě 180 stupňů.
Na omáčku si připravíme 2dc cappuccina, které nalijeme do hlubší kulaté misky. Ušleháme si žloutky s moučkovým cukrem. Do této směsi opatrně přimícháme lžíci horkého cappuccina, potom ještě jednu lžíci horkého cappuccina a nakonec směs nalijeme do misky ke zbylému cappuccinu a šleháme nad horkou párou až do zhoustnutí. Omáčku nalijeme do šálků, posypeme skořicí a kakaovým práškem a podáváme s plátkem pavé. Ozdobíme ušlehanou šlehačkou, kouskem čokolády a dvěma zrnky kávy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.