Čokoládové pavé s kávou

Suroviny: Těsto: 75g mandlí, 40g kakaového prášku, 100g moučkového cukru, 70g másla, 70g krupicového cukru, 4 vejce a 40g maizeny. Omáčka: 1 porce cappuccina, 90g moučkového cukru, 7 žloutků. Na zdobení: skořice, kakaový prášek, šlehačka, několik celých kávových zrn a malou tabulku hořké čokolády.

Postup: Nejdříve uděláme těsto. Najemno nastrouháme mandle, oddělíme bílky od žloutků. Ušleháme žloutky s máslem, krupicovým cukrem a mandlemi. Lehce vmícháme maizenu a kakaový prášek. Bílky vyšleháme s moučkovým cukrem a obě hmoty lehce spojíme. Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme 20 minut při teplotě 180 stupňů.
Na omáčku si připravíme 2dc cappuccina, které nalijeme do hlubší kulaté misky. Ušleháme si žloutky s moučkovým cukrem. Do této směsi opatrně přimícháme lžíci horkého cappuccina, potom ještě jednu lžíci horkého cappuccina a nakonec směs nalijeme do misky ke zbylému cappuccinu a šleháme nad horkou párou až do zhoustnutí. Omáčku nalijeme do šálků, posypeme skořicí a kakaovým práškem a podáváme s plátkem pavé. Ozdobíme ušlehanou šlehačkou, kouskem čokolády a dvěma zrnky kávy.

autor: Petr Novotný