Čokoláda v cukroví není nenahraditelná. Zkuste karob!

10. prosinec 2015

Pokud na polevy, krémy nebo do těsta používáte čokoládu nebo kakao, pak volte co nejkvalitnější produkty. Vycházejí sice dráž, ale levné polevy nebo čokolády většinou s čokoládou nemají krom barvy nic společného a obsahují především nezdravé tuky, barviva a sladidla. Další možností je začít používat karob.

Ideální je používat čokoládu na vaření se 70 procentním obsahem kakaa. A také kakao holandského typu.

Existuje také zdravější varianta v podobě karobu, tedy prášku z rostliny, které se říká svatojánský chléb. Má vysoký obsah bílkovin, minerálů a vitamínů. Neobsahuje kofein a alergenní látky, a najdeme tu hořčík, vápník, železo, vlákninu, vitamíny a aminokyseliny.

Čtěte také

Na rozdíl od kakaa tu najdeme mnohem méně tuků a cukrů a navíc má příznivý vliv na trávení a nemá škodlivý vliv na cévní systém. Vzhledem k přirozeně nasládlé chuti nevyžaduje karob obohacení cukrem a vzhledem k jemné konzistenci nevyžaduje ani přidávání velkého množství tuku při výrobě domácí čokolády.

Karob – zdravější než čokoláda

Karob se dá v prodejnách zdravé výživy sehnat ve formě prášku nebo peciček. S pecičkami můžete zacházet stejně jako s čokoládou na vaření - tedy rozehřát je ve vodní lázni a použít třeba jako polevu. Můžete z něj ale vyrobit i nepečené hrudky.

Do rozpuštěného karobu přidáte nasekané ořechy nebo mandle, sušené ovoce, můžete přidat pár kapek rumu nebo likéru a z hmoty vytvoříte hrudky, které necháte ztuhnout. Práškový karob se dá přidávat do těsta nebo krémů stejně jako kakao.

Přínosem pro naše zdraví bezesporu je, že můžete v receptech ubrat až čtvrtinu předepsaného tuku, protože karobový prášek je vláčný. Co se krémů do pečiva týče, můžete se obejít i zcela bez tuku: když smícháte 2 lžíce karobu, 1 lžíci kukuřičného škrobu a 1 lžíci sušeného mléka s hrnečkem horké vody, přidáte buď cukr, nebo sladký sirup, a za stálého šlehání chvilku povaříte, získáte jemný krém, kterým můžete spojovat cukroví, nebo jím zdobit dezerty.

Sušenky s karobem místo čokolády

Pokud budete karobem nahrazovat kakao v receptech, na které jste zvyklí, karobu stačí o třetinu méně než běžného kakaa, protože jeho chuť jej daleko výraznější.

Pár receptů na zdravé vánoční cukroví

V prvním receptu spojíme pozitivní účinky mrkve a celozrnné mouky. 2O deka najemno nastrouhané mrkve smícháme s 30 dekagramy celozrnné mouky, přidáme lžičku jedlé sody, 200 gramů másla a zpracujeme ve vláčné těsto. Z něj vykrájíme libovolné tvary, které po upečení buď obalíme v moučkovém cukru nebo sušeném ovesném mléce, nebo je spojujeme pikantní marmeládou.

Potěšit by vás mohly i celozrnné vanilkové rohlíčky - v receptu na ně prostě použijete celozrnnou mouku - možná budete překvapeni, jak skvělé jsou! Jediné, na co je třeba pamatovat je, že potřebují od klasického receptu asi o týden déle na odležení, ale vyplatí se to.

Na závěr přidáme recept na nepečené ovesné kuličky, které jsou hotové za čtvrt hodiny. 150 gramů ovesných vloček smícháme se stejným množstvím másla, 100 gramy třtinového cukru, třemi lžícemi kakaa nebo 2mi lžícemi karobu a s jedním vanilkovým cukrem. Vypracujeme hmotu, z ní vytvoříme kuličky a ty obalíme buď v kokosu, sezamových semínkách, nebo mletých ořechách.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio