Citrónová pasta oživí chuť jídla. Navíc vás vaření s ní bude bavit
Citrony nejsou jen výborným dochucovadlem čaje s medem, ale i surovinou pro výrobu vynikajícího dochucovadla - citronové pasty.
Citrónová pasta je dokonalou alternativou čerstvého ovoce. S 20procentním obsahem citrónové kůry a citrónové šťávy vytváří nepřekonatelnou ovocnou citrónovou příchuť.
Připravte si tři větší bio citrony a dvě polévkové lžíce nerafinované soli. Citrony dobře omyjte a osušte, nakrájejte na kostky, odstraňte pecky, vložte do mixéru a přidejte sůl. Rozmixujte a pastu v uzavřené zavařovací sklenici skladujte v lednici, kde vydrží i půl roku.
Veškeré nádobí, které budete k přípravě i skladování pasty používat, opláchněte vařící vodou, aby se do pasty nedostalo nic nepatřičného a vydržela vám co nejdéle.
V pastě je velké množství vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů. Kyselá chuť harmonizuje játra a hořká citronová kůra harmonizuje oblast srdce, působí protizánětlivě a rozpouští hleny.
V citronové pastě jsou zastoupeny tři chutě – slaná, kyselá a hořká. Přidáváme ji na samotný závěr vaření – hodí se do téměř každého pokrmu, může být součástí marinád na maso i pomazánek. Jenom pozor na dosolování!
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.