Citrónová pasta oživí chuť jídla. Navíc vás vaření s ní bude bavit
Citrony nejsou jen výborným dochucovadlem čaje s medem, ale i surovinou pro výrobu vynikajícího dochucovadla - citronové pasty.
Citrónová pasta je dokonalou alternativou čerstvého ovoce. S 20procentním obsahem citrónové kůry a citrónové šťávy vytváří nepřekonatelnou ovocnou citrónovou příchuť.
Připravte si tři větší bio citrony a dvě polévkové lžíce nerafinované soli. Citrony dobře omyjte a osušte, nakrájejte na kostky, odstraňte pecky, vložte do mixéru a přidejte sůl. Rozmixujte a pastu v uzavřené zavařovací sklenici skladujte v lednici, kde vydrží i půl roku.
Veškeré nádobí, které budete k přípravě i skladování pasty používat, opláchněte vařící vodou, aby se do pasty nedostalo nic nepatřičného a vydržela vám co nejdéle.
V pastě je velké množství vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů. Kyselá chuť harmonizuje játra a hořká citronová kůra harmonizuje oblast srdce, působí protizánětlivě a rozpouští hleny.
V citronové pastě jsou zastoupeny tři chutě – slaná, kyselá a hořká. Přidáváme ji na samotný závěr vaření – hodí se do téměř každého pokrmu, může být součástí marinád na maso i pomazánek. Jenom pozor na dosolování!
Související
-
Čerstvé čínské zelí pak čoj je nabité vitamíny. Ještě zdravější ale je, když ho naložíte a zkvasíte
Zelí pak čoj je oblíbené v Číně a Japonsku. I u nás v Česku už jsme si k němu našli cestu. Pak čoj je spousta druhů. Liší se vzhledem, velikostí i využitím.
-
Durian je ovoce bohaté na vitamíny i minerály. Bohužel ale také silně zapáchá
Durian je ovoce nejen lahodné, ale i bohaté na vitamíny a minerály. Jeho popularitu ale mírně kazí to, že nevábně voní.
-
Rajčata se mohou lišit barvou, tvarem i chutí – všechna jsou ale bohatá na vitamíny a minerály
Rajčata melounová, hrušková, datlová. Žlutá, oranžová nebo červená. Liší se velikostí i chutí. Všechna mají ale jedno společné – jsou bohatá na vitamíny a minerály.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.