Císařský trhanec Františka Josefa
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 4 vejce, žloutek a bílek zvlášť, 500 ml mléka, 100 g másla, rozinky dobře nabobtnalé v rumu, máslo na opečení, moučkový cukr na poprášení, hustá zavařenina z lesních plodů nebo brusinek.
Postup: Mouku smíchanou se solí prosejte do mísy. V hrnečku prokvedlejte mléko se žloutky a směs za stálého míchání metličkou vmíchejte do mouky. Získat byste měli lívancové těsto. Nechte ho čtvrt hodiny odpočinout. Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh a pak ho zlehka smíchejte s těstem. Na velké pánvi (ke které máte poklici) zvolna rozehřejte kousek másla. Vlijte polovinu těsta a na něj nasypte rumem nasáklé rozinky. Přiklopte, počkejte, až bude spodní strana opečená, a pak pomocí vařečky nebo dvou vidliček roztrhejte tlustý lívanec na velké kusy. V tu chvíli přidejte do pánve trochu másla, a trhanec opečte i z druhé strany. Hotový trhanec přesuňte do ohřáté mísy, přikryjte a stejným způsobem opečte i druhou polovinu těsta. Podávejte poprášené moučkovým cukrem s horkou hustou zavařeninou z lesních plodů či brusinek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.