Čerstvý hrášek je dobrý na imunitu. Podporuje také růst vlasů
Čerstvý hrášek doporučíme všem a hlavně sportovcům, vegetariánům, dětem, diabetikům, lidem se srdečním onemocněním a lidem s poruchami trávení.
Hrášek je bohatý na minerály, jako jsou hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek, měď. Navíc obsahuje také plno bílkovin a antioxidantů.
Pojídáním hrášku můžete snížit cholesterol a lehce snížit krevní tlak. Je vhodný při kolísání nálady a zvyšuje obranyschopnost organismu.
Hrášek je perfektní na vlasy. Je v něm tolik vitamínů skupiny B, že podporuje průtok krve do vlasových folikulů a pokožky hlavy, tím zajišťuje přísun živin přímo do vlasů. Vitamín C, který je v hrášku také bohatě zastoupený, zase zajišťuje tvorbu kolagenu, který napomáhá růstu vlasů.
Nejlepší je hrášek čerstvý, ale dopřejte si ho po celý rok – mražený nebo sterilovaný.
My si dneska pochutnáme na hráškovém salátu. Jak na to? Hrášek povařte asi 2 minutky, sceďte a nechte vychladnout. Přidejte nasekanou čerstvou mátu, pažitku a dresing z citrónové šťávy a olivového oleje. Nakonec můžete salátek posypat strouhaným kozím sýrem.
Související
-
Kuře na hrášku podle Boženy Tompichové
Princeznu na hrášku známe z pohádky, poznejte i kuře na hrášku!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.