Hrášková rýže
Vegetariánský pozdrav – chutná i masojídkům po bohatých nedělních hodech.
Suroviny:
1 hrnek rýže
23 hrnky vody
1,5 hrnku mraženého hrášku
2 lžíce másla
sůl
parmezán nebo sýr Gran Moravia, Gran Padano
Postup:
1. Rýži na sítu propláchneme vodou, v kastrolu ji zalijeme dvěma hrnky vody, osolíme a přidáme lžíci másla.
2. Přivedeme k varu, stáhneme oheň a po 5 minutách dáme kastrol s pokličkou do peřin - pod deku na 20 minut.
3. Pak na sítu prolijeme mražený hrášek horkou vodou, vmícháme ho do hotové rýže a zamícháme i druhou lžíci másla.
4. Na talíři jednotlivé porce sypeme parmezánem nebo podobným sýrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.