Hrášková rýže
Vegetariánský pozdrav – chutná i masojídkům po bohatých nedělních hodech.
Suroviny:
1 hrnek rýže
23 hrnky vody
1,5 hrnku mraženého hrášku
2 lžíce másla
sůl
parmezán nebo sýr Gran Moravia, Gran Padano
Postup:
1. Rýži na sítu propláchneme vodou, v kastrolu ji zalijeme dvěma hrnky vody, osolíme a přidáme lžíci másla.
2. Přivedeme k varu, stáhneme oheň a po 5 minutách dáme kastrol s pokličkou do peřin - pod deku na 20 minut.
3. Pak na sítu prolijeme mražený hrášek horkou vodou, vmícháme ho do hotové rýže a zamícháme i druhou lžíci másla.
4. Na talíři jednotlivé porce sypeme parmezánem nebo podobným sýrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.