Kuře na hrášku podle Boženy Tompichové
Princeznu na hrášku známe z pohádky, poznejte i kuře na hrášku!
Suroviny:
1 kuře nebo 4 stehna
půl sáčku mražené směsi hrášek-mrkev
1 menší pórek
5 žampionů nebo hříbků
4 lžíce sójové omáčky
4 lžíce oleje
1 lžička kořenící směsi na kuře
Postup:
- Kuře naporcujeme, částečně vykostíme a okořeníme.
- V tlakovém hrnci rozehřejeme olej, přidáme maso a ze všech stran ho opečeme dohněda.
- Přidáme na plátky nakrájené očištěné houby, mrkev a hrášek – ty předem propláchneme na sítu vodou a podlijeme čtvrtlitrem vody se 4 lžícemi sójové omáčky. Přidáme ještě nakrájený pórek a hrnec uzavřeme.
- Dusíme pod tlakem asi 15 minut, po ochlazení hrnec otevřeme, podle potřeby dochutíme. Podáváme s dušenou rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.