Broskvové čatní

Suroviny: 750 g broskví, 3 dkg zázvoru, 1 stroužek česneku, 20 dkg hnědého cukru, špetka soli, lžička mletého chilli a 1 dcl vinného octa.

Postup: Broskve oloupeme - spaříme horkou vodou, poté zchladíme studenou vodu a stáhneme slupku. Oloupané broskve rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na kostičky. Zázvor a česnek oloupeme a najemno posekáme. Do hrnce vložíme broskve, zázvor a česnek, přidáme cukr, sůl, chilli a vinný ocet. Vaříme asi půl hodiny bez pokličky. Broskvové čatní se podává studené - hodí se jako příloha k masu, ke klobásám atd. Pokud máme větší množství, můžeme čatní naplnit do zavařovacích sklenic a uložit někde v chladu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.