Brokolicová krémová polévka
Vydatná polévka zasytí…
Ingredience
- 1 brokolice
- sůl, muškátový oříšek
- 1 kelímek smetany na vaření
- 1 malá cibule
- 1 lžíce másla
- tvrdší rohlík na krutony a kousek másla
Postup:
- Brokolici rozkrájíme, dáme stranou několik malých růžiček na konečnou úpravu a většinu zalijeme vodou, osolíme a vaříme.
- Odložené malé růžičky povaříme nad párou – na pařáčku, udrží si hezčí zelenou barvu.
- Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, na ni dáme uvařenou brokolici a přilijeme vývar z ní, část si ještě odložíme.
- Do polévky přidáme smetanu na vaření, dvakrát strouhneme muškátového oříšku, povaříme a rozmixujeme. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme trochu zbylého vývaru z brokolice.
- Rohlík nakrájíme na úhledné kostičky, osmažíme je na másle a dáme zvlášť na misku, každý jedlík si přidá podle chuti. Na talíři zdobíme polévku malými růžičkami brokolice.
Související
-
Halušky s brokolicí na smetaně
Suroviny: Halušky v prášku, 10 dkg salámu junior, 250 ml smetany, brokolice, 4 cibule, fazole v nálevu, 2 lžíce oleje.
-
Zapečená brokolice
Brokolice je výborný zdroj vitamínů a dalších užitečných látek, jako jsou draslík, vápník, fosfor a síra. A dobře připravená taky dobře chutná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.