Brokolicová krémová polévka
Vydatná polévka zasytí…
- 1 brokolice
- sůl, muškátový oříšek
- 1 kelímek smetany na vaření
- 1 malá cibule
- 1 lžíce másla
- tvrdší rohlík na krutony a kousek másla
Postup:
- Brokolici rozkrájíme, dáme stranou několik malých růžiček na konečnou úpravu a většinu zalijeme vodou, osolíme a vaříme.
- Odložené malé růžičky povaříme nad párou – na pařáčku, udrží si hezčí zelenou barvu.
- Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, na ni dáme uvařenou brokolici a přilijeme vývar z ní, část si ještě odložíme.
- Do polévky přidáme smetanu na vaření, dvakrát strouhneme muškátového oříšku, povaříme a rozmixujeme. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme trochu zbylého vývaru z brokolice.
- Rohlík nakrájíme na úhledné kostičky, osmažíme je na másle a dáme zvlášť na misku, každý jedlík si přidá podle chuti. Na talíři zdobíme polévku malými růžičkami brokolice.
Související
-
Halušky s brokolicí na smetaně
Suroviny: Halušky v prášku, 10 dkg salámu junior, 250 ml smetany, brokolice, 4 cibule, fazole v nálevu, 2 lžíce oleje.
-
Zapečená brokolice
Brokolice je výborný zdroj vitamínů a dalších užitečných látek, jako jsou draslík, vápník, fosfor a síra. A dobře připravená taky dobře chutná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.