Brokolicová krémová polévka

Vydatná polévka zasytí…

Ingredience
  • 1 brokolice
  • sůl, muškátový oříšek
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce másla
  • tvrdší rohlík na krutony a kousek másla

Postup:

  1. Brokolici rozkrájíme, dáme stranou několik malých růžiček na konečnou úpravu a většinu zalijeme vodou, osolíme a vaříme.
  2. Odložené malé růžičky povaříme nad párou – na pařáčku, udrží si hezčí zelenou barvu.
  3. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, na ni dáme uvařenou brokolici a přilijeme vývar z ní, část si ještě odložíme.
  4. Do polévky přidáme smetanu na vaření, dvakrát strouhneme muškátového oříšku, povaříme a rozmixujeme. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme trochu zbylého vývaru z brokolice.
  5. Rohlík nakrájíme na úhledné kostičky, osmažíme je na másle a dáme zvlášť na misku, každý jedlík si přidá podle chuti. Na talíři zdobíme polévku malými růžičkami brokolice.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.