Bramborové placky s medem a perníkem

Hezky česky, staročesky. I když brambory se do našich zemí dostaly až v 17. století a staročeština končila už v 15. století…

Ingredience
  • asi 400 g uvařených studených brambor
  • asi 100 g hladké mouky
  • sůl
  • med
  • strouhaný perník
  • máslo

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vystydnout. Můžeme ale využít i vařené oloupané brambory.
  2. Zcela vystydlé brambory nastrouháme na jemném (mrkvovém) struhadle, osolíme a poprášíme moukou – nedáme celé množství najednou.
  3. Nejprve propracujeme nožem, pak rukou a podle potřeby dosypáváme mouku. Mělo by vzniknout hladké, ne příliš lepivé těsto. Žádné vejce!
  4. Z těsta vyválíme váleček o průměru asi 4 cm, rozkrájíme na stejně velké dílky a pak je na pomoučeném vále rozválíme na tenké placky.
  5. Pečeme po obou stranách nasucho – ideálně na litinovém plátu nebo na nepřilnavé pánvi.
  6. Upečené placky potřeme rozpuštěným máslem a skládáme je na sebe.
  7. Na talíři pak navrstvíme placky, každou posypeme strouhaným perníkem a pokapeme medem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.