Zelňačka
Pro masojídky i vegetariány.
Ingredience
- 400-500 g kysaného zelí
- 2 velké brambory
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany na vaření
- sůl nebo bujónová kostka
- případně 100 g anglické slaniny
Postup:
- Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme kysané zelí – pokud je příliš kyselé, propláchneme ho nejdřív vodou, a pokud je nakrouhané na příliš dlouhé nudličky, překrájíme je.
- Zalijeme vodou, přidáme ještě oloupané a na kostičky nakrájené brambory, osolíme nebo přidáme bujónovou kostku a uvaříme. Chceme-li zkrátit dobu varu brambor, vaříme je zvlášť.
- Polévku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody, provaříme. V závěru vaření přilijeme smetanu a necháme přejít var.
- Pro ty, kteří se neobejdou bez masa, vedle na pánvičce rozpečeme nakrájenou anglickou slaninu a dáme do talíře s polévkou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka