Kombinovaná dýňová polévka
Zeleniny není nikdy dost…
Ingredience
- ½ menší dýně hokaido
- ½ malé cukety
- 2 mrkve
- 1 brambora
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl
- špetka tymiánu
- tenké plátky anglické slaniny
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájíme.
- Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme a opečeme nakrájenou mrkev.
- Pak přidáme nakrájenou bramboru, dýni hokaido, cuketu a plátky česneku, osmahneme, zalijeme vodou, osolíme, okořeníme tymiánem – stačí špetka a uvaříme do měkka.
- Rozmixujeme do hladkého krému.
- Na talíři ozdobíme plátkem rozpečené anglické slaniny.
Související
-
Dýňová polévka podle Boženy Tompichové
Zdá se, že dýňová polévka už má tolik variant, jako bramboračka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.