Dýňová polévka podle Boženy Tompichové

Zdá se, že dýňová polévka už má tolik variant, jako bramboračka.        

Suroviny:

500 g dýňové dužiny

1 cibule

2 lžíce oleje

1 kostka masoxu

kelímek smetany na vaření nebo tučnější šlehačky

čerstvé bylinky

karí koření

pepř

sůl

případně kostičky osmažené housky nebo rohlíku

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou dýňovou dužinu, přidáme masox, zalijeme vodou a 20 minut vaříme.
  2. Odstavíme, necháme trochu zchladnout a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
  3. Okořeníme, podle chuti dosolíme, vmícháme smetanu, ještě chvíli povaříme.
  4. Na talíři sypeme nasekanými čerstvými bylinkami a můžeme přidat i osmažené kostičky housky nebo rohlíku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.