Dýňová polévka podle Boženy Tompichové
Zdá se, že dýňová polévka už má tolik variant, jako bramboračka.
Suroviny:
500 g dýňové dužiny
1 cibule
2 lžíce oleje
1 kostka masoxu
kelímek smetany na vaření nebo tučnější šlehačky
čerstvé bylinky
karí koření
pepř
sůl
případně kostičky osmažené housky nebo rohlíku
Postup:
- Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou dýňovou dužinu, přidáme masox, zalijeme vodou a 20 minut vaříme.
- Odstavíme, necháme trochu zchladnout a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
- Okořeníme, podle chuti dosolíme, vmícháme smetanu, ještě chvíli povaříme.
- Na talíři sypeme nasekanými čerstvými bylinkami a můžeme přidat i osmažené kostičky housky nebo rohlíku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.