Dýňová polévka jinak
Ta jinakost je v čočce. Získáte tak vydatnou svačinovou polévku.
Suroviny:
1 menší dýně hokaido
1 brambora
1 cibule
1 hrst jemných ovesných vloček
1 hrst červené loupané čočky
sůl nebo bujonová kostka
tymián
3 lžíce oleje
zelené natě a kysaná smetana
Postup:
- Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, na to dáme nakrájenou dýni zbavenou semínek a nakrájenou bramboru, krátce orestujeme a zalijeme litrem a půl vody.
- Osolíme nebo přidáme dvě slepičí bujonové kostky, okořeníme trochou tymiánu a vaříme, až zelenina změkne.
- V závěru přidáme jemné vločky, loupanou čočku a dovaříme. Čočka se rozvaří, stejně jako vločky a ještě polévku rozmixujeme. Na talíři můžeme zdobit zelenou natí a chuť doplnit lžící kysané smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.