Dýňová polévka jinak

Ta jinakost je v čočce. Získáte tak vydatnou svačinovou polévku.

Suroviny:

1 menší dýně hokaido

1 brambora

1 cibule

1 hrst jemných ovesných vloček

1 hrst červené loupané čočky

sůl nebo bujonová kostka

tymián

3 lžíce oleje

zelené natě a kysaná smetana

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, na to dáme nakrájenou dýni zbavenou semínek a nakrájenou bramboru, krátce orestujeme a zalijeme litrem a půl vody.
  2. Osolíme nebo přidáme dvě slepičí bujonové kostky, okořeníme trochou tymiánu a vaříme, až zelenina změkne.
  3. V závěru přidáme jemné vločky, loupanou čočku a dovaříme. Čočka se rozvaří, stejně jako vločky a ještě polévku rozmixujeme. Na talíři můžeme zdobit zelenou natí a chuť doplnit lžící kysané smetany.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.