Dýňová polévka jinak
Ta jinakost je v čočce. Získáte tak vydatnou svačinovou polévku.
Suroviny:
1 menší dýně hokaido
1 brambora
1 cibule
1 hrst jemných ovesných vloček
1 hrst červené loupané čočky
sůl nebo bujonová kostka
tymián
3 lžíce oleje
zelené natě a kysaná smetana
Postup:
- Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, na to dáme nakrájenou dýni zbavenou semínek a nakrájenou bramboru, krátce orestujeme a zalijeme litrem a půl vody.
- Osolíme nebo přidáme dvě slepičí bujonové kostky, okořeníme trochou tymiánu a vaříme, až zelenina změkne.
- V závěru přidáme jemné vločky, loupanou čočku a dovaříme. Čočka se rozvaří, stejně jako vločky a ještě polévku rozmixujeme. Na talíři můžeme zdobit zelenou natí a chuť doplnit lžící kysané smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.