Dýňová polévka jinak

Ta jinakost je v čočce. Získáte tak vydatnou svačinovou polévku.

Suroviny:

1 menší dýně hokaido

1 brambora

1 cibule

1 hrst jemných ovesných vloček

1 hrst červené loupané čočky

sůl nebo bujonová kostka

tymián

3 lžíce oleje

zelené natě a kysaná smetana

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, na to dáme nakrájenou dýni zbavenou semínek a nakrájenou bramboru, krátce orestujeme a zalijeme litrem a půl vody.
  2. Osolíme nebo přidáme dvě slepičí bujonové kostky, okořeníme trochou tymiánu a vaříme, až zelenina změkne.
  3. V závěru přidáme jemné vločky, loupanou čočku a dovaříme. Čočka se rozvaří, stejně jako vločky a ještě polévku rozmixujeme. Na talíři můžeme zdobit zelenou natí a chuť doplnit lžící kysané smetany.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.