Dýňová polévka s čočkou
Čas vydatných polévek je tady.
Ingredience
- půl středně velké dýně hokaido
- 1 malá mrkev
- půl batátu
- 1 malá cibule
- šálek červené loupané čočky
- sůl
- 1 lžíce ghí (přepuštěné máslo) nebo oleje
- hrst dýňových semínek
- kysaná smetana
Postup:
- Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme nakrájenou mrkev, osmahneme, přidáme nakrájenou dýni (hokaido nemusíme loupat) a nakrájený kousek oloupaného batátu.
- Zalijeme vodou, osolíme, povaříme a pak přidáme čočku a dovaříme. Polévku buď rozmixujeme, nebo jen rozmačkáme zeleninu. Čočka polévku krásně zahustí.
- Na talíři doplníme opražená dýňová semínka a lžíci kysané smetany.
Související
-
Dýňová semínka jezte i při dietě. Obsahují zdravé tuky, které tělo potřebuje
Dýně obecká, nebo také tykev obecná, roste na naší planetě už tisíce let. I když jsou dýňová semínka plná tuků, jsou to zdravé tuky, které jsou pro naše tělo velmi cenné.
-
Celerovo dýňová polévka s vínem
Suroviny: 700 g dýně nakrájené na kostky, 100 g oloupaného kořenového celeru, nakrájeného na kostky, 1 střední cibule rozkrojená na ¼, 1 lžíce extra panenského olej...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka