Dýňová polévka s čočkou

Čas vydatných polévek je tady.      

Ingredience
  • půl středně velké dýně hokaido
  • 1 malá mrkev
  • půl batátu
  • 1 malá cibule
  • šálek červené loupané čočky
  • sůl
  • 1 lžíce ghí (přepuštěné máslo) nebo oleje
  • hrst dýňových semínek
  • kysaná smetana

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme nakrájenou mrkev, osmahneme, přidáme nakrájenou dýni (hokaido nemusíme loupat) a nakrájený kousek oloupaného batátu.
  2. Zalijeme vodou, osolíme, povaříme a pak přidáme čočku a dovaříme. Polévku buď rozmixujeme, nebo jen rozmačkáme zeleninu. Čočka polévku krásně zahustí.
  3. Na talíři doplníme opražená dýňová semínka a lžíci kysané smetany.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.