Slané bramborové lívance
S tvarohovým dipem to moc dobře chutná.
Ingredience
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 9-10 lžic hladké mouky
- půl lžičky kypřicího prášku
- sůl
- 1 vařená studená brambora
- tuk na smažení
- 1 měkký tvaroh
- 3-5 lžic kysané smetany, sůl, mletá paprika, případně špetka chilli
- 1 červená paprika na ozdobení
Postup:
- Vejce rozšleháme, přidáme mléko, osolíme a přidáme hladkou mouku, půl lžičky kypřicího prášku a jemně nastrouhanou uvařenou studenou bramboru.
- Smažíme lívance na dobře rozehřátém tuku – pokud máme pánev s nepřilnavým povrchem, stačí jen lehce potřít tukem před první várkou a pak už můžeme péci nasucho.
- Umícháme dip z tvarohu, kysané smetany a dochutíme. Lívance ještě můžeme ozdobit proužky červené papriky.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.