Bodlákový olej se vyplatí mít doma – pro přípravu pokrmů i jako lék
Do sbírky svých kuchyňských olejů přidejte bodlákový. Hodí se do studené kuchyně a je bohatým zdrojem kyseliny linolové, důležité pro růst svalů.
Olej z bodláku se nezískává z plevele, co vám roste za plotem, ale ze semínek jeho příbuzné – světlice barvířské, která se lisují za studena. Na bodlákovém oleji se ani nesmaží, používá se ve studené kuchyni.
Ve světě je považován za jeden z nejlepších olejů. Je žlutavé barvy, bez příchuti a je lehce stravitelný, velmi lehký a jemný.
Můžete ho přidat do majonézy, dresinku, salátu. Obsahuje hodně nenasycených mastných kyselin a co je hlavní, je v něm velké množství kyseliny linolové.
Ta má pozitivní vliv na redukci tukových zásob v těle a na zvýšení podílu svalové hmoty. Udržuje stabilní hladinu krevního cukru, snižuje špatný cholesterol a posiluje imunitu. Naše tělo není schopno si tuto kyselinu samo vytvořit, proto je důležité ji přijímat v potravě.
Bodlákový olej pomůže při problémech se zažíváním, preventivně působí proti tvorbě krevních sraženin, podporuje činnost jater, žlučníku a blahodárně působí na růst nehtů a vlasů. Pomáhá také při migrénách a závratích, při senné rýmě i astmatu a dokonce se dá použít i zevně – například na křečové žíly.
Související
-
Konopný olej pomáhá při kožních problémech. Navíc je v něm spousta vitamínů a minerálů
Kromě slunečnicového a olivového oleje užijete i olej konopný, a to nejen v kuchyni. Ten není dobrý jen na vaření, ale také při léčbě různých kožních problémů.
-
Olej z litsey je výborný při infekčních nemocech. Řidičům zas pomůže soustředit se na jízdu
Litseu, neboli vavřín kubébový, možná znáte i pod názvy čínský pepř, tropická verbena nebo horská paprika. Doma je v Asii, ale olej z jeho bobulí už je k dostání všude.
-
Olej z rojovníku má narkotické účinky. V Rusku a Norsku ho používali při výrobě piva místo chmele
Rojovník bahenní je stále zelný keř. Můžete ho pěstovat na skalce, ve volné přírodě se u nás vyskytuje třeba v národním parku České Švýcarsko – na mokrých skalních římsách.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.