Avokádo s kozím sýrem
Pro zmlsanější jazýčky...
Suroviny:
2 avokáda
100 g kozího sýra
1-2 vejce natvrdo uvařená
2 rajčata
sůl
citronová šťáva
1 malá cibule
Postup:
- Avokáda podélně rozkrojíme nožem až k pecce, v dlaních pootočíme a pecka zůstane v jedné půlce. Zasekneme do ní nůž a odstraníme ji. Lžicí vydlabeme obsah ze slupky.
- V misce avokáda rozmačkáme vidličkou, podle chuti osolíme, zakapeme citronem a vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Na talířek dáme porci avokáda, ozdobíme plátky natvrdo vařených vajec a plátky kozího sýra, dozdobíme plátky rajčat.
- Podáváme s kouskem pečiva podle chuti.
Související
-
Avokádo je uznávanou superpotravinou. V některých zemích mu říkají aligátorská hruška
Avokádo je bohaté na živiny. Obsahuje i celkem hodně tuku, takže má dost kalorií. Když si ho ale rozdělíte na třetiny a každý den sníte jen jednu, rozhodně neztloustnete.
-
Avokádový salát Lei Fekete
Suroviny: 1 avokádo, 1 větší pórek, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, 300g řeckého sýra feta, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce bazalkového octa, čerstvá bazalka, rozma...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.