Avokádo s hermelínem a brusinkami

Luxusnější svačinka nebo předkrm – vyzkoušejte třeba na Vánoce!

Ingredience
  • 2 avokáda
  • 1 hermelín
  • brusinkový kompot nebo marmeláda
  • sůl
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Měkká avokáda prokrojíme podélně kolem pecky, v dlaních pootočíme a rozdělíme na půlky. Do pecky zasekneme nůž a vyndáme ji.
  2. Dužinu lžicí vydlabeme, vidličkou rozmělníme, podle, chuti osolíme a zakapeme citronem. Promícháme.
  3. Na talířku doplníme plátky hermelínu a brusinkami, podáváme s kouskem pečiva – celozrnný chléb, na sucho opečený toast...

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.