Ashwagandha bývá nazývaná též vitánie snodárná. Uklidňuje a podporuje usínání

6. červen 2024

Ashwagandha je trvalka, která pochází ze suchých oblastí Pákistánu a Indie – bývá také označována jako indický ženšen nebo indická zimní třešeň. Pozná se totiž podle malých červených plodů, které připomínají třešně.

Ashwagandha znamená v překladu vitánie snodárná. Už dávno je využívána v ajurvédě. Navíc je v hinduistické mytologii spojována s bohem Šivou, což jí dodává další duchovní hodnotu. V současnosti je ceněna i v západní medicíně – mimo jiné pro své  uklidňující účinky.

I přes lákavé plody je nejužitečnější částí ashwagandhy její kořen, který obsahuje nejvíce prospěšných látek a je nositelem jejích prospěšných vlastností.

Tento indický ženšen má totiž adaptogenní vlastnosti – to znamená, že se zcela přizpůsobí a pomáhá tak tělu adaptovat se na stres. Kromě toho přispívá k optimálnímu uvolnění a nástupu spánku, tělesné a duševní výkonnosti a udržení hladiny energie.

Ashwagandha působí jako silný antioxidant. Přináší i další benefity. Podporuje paměť a soustředění. Podporuje sexualitu mužů i žen. Navíc neobsahuje lepek, laktózu ani mléčnou bílkovinu.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Futunatura.cz , neurinu.cz
Spustit audio

Související