Růže nejsou jen krásné. Prospívají také naší pleti a uklidňují psychiku

28. červen 2021

Rudou růži dá zamilovaný muž ženě, žlutá je symbolem přátelství, bílou, znak nevinnosti dáváme často do svatebních kytic. Tato královna květin ale prospívá i našemu zdraví.

Růže je vyhlášená pro své účinky na pleť, její vůně je nestárnoucí klasika pro parfémy, v aromaterapii se využívá pro uklidnění pocuchaných nervů.

Růží existuje přes 8 000 druhů, jedním z nejvzácnějších je růže damascénská, neboli bulharská. Obsahuje velké množství silic a vyrábí se z ní ceněný růžový olej. Na výrobu 1 kilogramu pravého růžového oleje musíme nasbírat a zpracovat 3 tuny okvětních plátků. Tomu pak samozřejmě odpovídá i jeho cena.

Růže - královny květin

Růžový olej má regenerační účinky, proto se přidává do kosmetiky pro zralou a stárnoucí pleť. Můžeme ho ale používat samozřejmě všichni. Povadlou a zašedlou pleť rozzáří, citlivou pokožku posílí a zmírní podráždění. Kromě oleje se z damascénské růže se vyrábí také růžová voda.

Čaj z růže má velmi lahodnou chuť, tak si ho dopřejte, i když vás zrovna žádná nemoc netrápí.

Růžovými lístky si pak můžete ozdobit i různé dezerty nebo saláty – jsou samozřejmě jedlé. Výborná je také koupel. Vana plná plátků růží je nejen romantická, ale také má výborné účinky na pokožku a působí blahodárně při různých kožních onemocněních.

Spustit audio

Související