9. prosinec: liška ryšavá a veselý učitel

9. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 9. prosince, svátek má Vratislav, a vy si dejte pozor, pokud chcete cestovat vlakem, nebo autobusem – měnily se totiž jízdní řády.

Máme v naší historii krále, ze kterého pánové filmaři, a taky pan Jirásek, udělali, když už ne rovnou šelmu, tak tedy lišku ryšavou. Řeč je o posledním Lucemburkovi na našem trůnu – Zikmundovi.

Z dnešního pohledu víme, že to naopak byl ze dvou synů Karla IV. ten schopnější. Mluvil sedmi jazyky a na poli diplomacie skutečně ve své době ovládal skoro celou Evropu. Zemřel ve věku 69 let při cestě do Uher právě 9. prosince 1437.

A ještě jedna vzpomínka, poněkud mladšího data. Jeden by řekl, že když někdo vystuduje fyziku, a dokonce dělá i asistenta na vysoké škole, moc legrace s ním asi nebude.

Ladislav Smoljak ovšem tuhle myšlenku dokázal vyvrátit. Však taky stvořil Járu Cimrmana a společně se Zdeňkem Svěrákem i celou řadu filmů, kterým se smějeme dodnes a kterých si opět o Vánocích užijeme do sytosti.

Tak třeba „Jáchyme, hoď ho do stroje“, „Kulový blesk“ nebo „Na samotě u lesa“. Dnes se už takové komedie jaksi netočí. Možná i proto, že pan Smoljak už není mezi námi. Dnes by mu bylo 87 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio