5. prosinec: mikulášská nadílka a smrt klauna

5. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 5. prosince, svátek má Jitka. Je mi úplně jasné, že děti se už dnes nemohou dočkat večera. No, bodejť by ne – však se chystá mikulášská nadílka. A proč zrovna dnes, když je Mikuláš až zítra?

Je to prastará česká rebelie, díky níž slavíme o den dřív nejenom Mikuláše, ale i Vánoce. My Češi tak nějak nemáme rádi, když se nám něco shora nařizuje. A tak se není čemu divit, že když se nařízením přecházelo v roce 1547 na takzvaný německý mechanický čas, který vlastně vrátil kalendář o den zpět, zvedla se proti tomu vlna odporu.

Dnes už nám to nevadí, ale svátky a tradice nám zůstaly pěkně postaru, tedy den před Mikulášem a den před prvním svátkem vánočním – tak bohatou nadílku a nezapomeňte se na večer naučit nějakou tu básničku!

O Mikulášovi si povíme něco zase zítra. Dnes ještě připomenu skvělého komika, který nás bohužel opustil příliš brzy.

Jiří Grossmann rozdával radost v Semaforu společně s Miloslavem Šimkem jen pár let. Trpěl totiž velmi vzácnou Hodginovou chorobou, vlastně nádorovým onemocněním mízních uzlin, v té době neléčitelným.

A tak nás tento laskavý člověk s pořádnou dávkou humoru, který byl také výborný textař a zpěvák, opustil 5. prosince 1971 – ve věku pouhých 30. let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio