Zkuste konjunkci, hledejte kometu či hvězdokupu: Procházka únorovou oblohou

2. únor 2024

Chudičká nabídka planet, skvrnité Slunce a spousta zajímavých dostaveníček Měsíce s dalšími objekty noční oblohy.

Únor je posledním zimním měsícem, hvězdná obloha nám tedy stále nabízí osvědčené záchytné body. Nad hlavou máme souhvězdí Blíženců s nejjasnějšími hvězdami Castorem a Polluxem, jižně od Blíženců svítí „psí hvězda“ Sírius – nejjasnější hvězda oblohy; tzv. zimní šestiúhelník pospojujeme z dalších jasných hvězd Betelgeuze v Orionu, Prokyonu v Malém psu a Capelly ve Vozkovi.

Hvězdy a planety: blízké i vzdálené,

Otevřená hvězdokupa M 35 v souhvězdí Blíženců je od Země vzdálena tři tisíce světelných let

Orion stále dominuje zimní obloze, byť se přesunul západním směrem, kde před ním ustupuje souhvězdí Býka. Nad severovýchodem rozpoznáme bezpečně Velký vůz a na severozápadě prozradí dvojité „W“ královnu Kassiopeiu.

Z objektů hlubokého vesmíru zkuste nejprve podle mapy a pak na obloze vyhledat jasnou otevřenou hvězdokupu M35 v souhvězdí Blíženců. Je viditelná i pouhým okem jako neostrá skvrna, víc ovšem prozradí triedr nebo ještě lépe malý astronomický dalekohled o průměru objektivu alespoň 10 cm.

Sirius, nejzářivější hvězda naší oblohy

Ani v únoru, ani v dalších měsících nebudeme mít planety kompletní. Chybět budou Merkur, Mars a oželet musíme také Saturn. Zářící Venuši ovšem spatříme jen počátkem měsíce ráno, a to velmi nízko nad jihovýchodním obzorem. Jupiter bude dobře viditelný v první půli noci v souhvězdí Berana. Ve stejný čas, ale jen v dalekohledu uvidíme Uran; podobně i další vzdálenou planetu Neptun, která bude v první polovině února nad jihozápadním obzorem.

Skvrnité Slunce a kometa Tsuchinshan

Skvrny na Slunci

Slunce nebylo v posledních dnech příliš aktivní, skvrn ovšem bylo na povrchu docela dost.  Uvidíme, co bude dál. Upozorňuji však, abyste se při pozorování skvrn vyvarovali přímého pohledu na Slunce skrz dalekohled nebo i pouhýma očima, mohli byste si natrvalo poškodit zrak! Vždy je nutné použít speciální sluneční filtr či solární brýle, které jsou k dostání na hvězdárnách i v planetáriích.

Nejjasnější kometou na obloze je v současné době kometa 62P/Tsuchinshan: ze souhvězdí Panny směřuje zdánlivě do kupy galaxií. Pouhým okem ještě není vidět (astronomové radí silnější triedr). Podmínky se zlepší až po jejím přiblížení k Zemi – stane se tak někdy na přelomu září a října.

Setkání s hvězdami i planetami

Konjunkce Měsíce s Jupiterem 11. září 2022

V únoru astronomové předpovídají osm konjunkcí Měsíce s hvězdami a planetami, nastávají však v nevhodný čas: buď za bílého dne, nebo ve chvílích, kdy je Měsíc pod obzorem. To je i případ konjunkce s hvězdou Antares ve Štíru 5. února, ráno uvidíme alespoň jejich přiblížení nad jihovýchodem. Hezký pohled nabídne 15. února večer Měsíc, Jupiter a Uran. Po slabě viditelném Uranu ovšem zapátrejte triedrem... 21. února po čtvrté hodině ranní můžeme spatřit Měsíc v konjunkci s hvězdou Pollux z Blíženců, která bude od něj necelé 2,5 úhlové stupně severně. A 24. února hodinu po půlnoci se nám podobný pohled naskytne při konjunkci Měsíce a hvězdy Regulus ze souhvězdí Býka – Regulus bude od měsíčního úplňku necelé 3 úhlové stupně jižně.

Na závěr doplňme ještě únorové fáze našeho souputníka. 3. února poslední čtvrť, 9. února nov, 16. února první čtvrť a o úplňku 24. února už byla řeč. Přejeme jasné nebe a hezkou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.