Zeleninová polévka s tarhoňou

Tarhoňa je druh těstoviny ve slovenské kuchyni, v české ji můžeme přirovnat k drobení. Dnes už se vyrábí strojně a vypadá jako malé úhledné kuličky.

Ingredience
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek květáku
  • kousek brokolice
  • kousek kedlubny
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 1 hrst tarhoni
  • zelená nať

Postup:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Osmahneme zeleninu na másle, zalijeme vodou, osolíme a povaříme.
  3. Vedle v osolené vodě uvaříme tarhoňu – trvá to tak 6 až 8 minut.
  4. Do talířů rozdělíme uvařenou tarhoňu, zalijeme polévkou a ozdobíme zelenou natí – cibulka nebo pažitka apod.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.