Zeleninová polévka s tarhoňou
Tarhoňa je druh těstoviny ve slovenské kuchyni, v české ji můžeme přirovnat k drobení. Dnes už se vyrábí strojně a vypadá jako malé úhledné kuličky.
Ingredience
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek květáku
- kousek brokolice
- kousek kedlubny
- 1 malá cibule
- 2 lžíce másla
- sůl
- 1 hrst tarhoni
- zelená nať
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky.
- Osmahneme zeleninu na másle, zalijeme vodou, osolíme a povaříme.
- Vedle v osolené vodě uvaříme tarhoňu – trvá to tak 6 až 8 minut.
- Do talířů rozdělíme uvařenou tarhoňu, zalijeme polévkou a ozdobíme zelenou natí – cibulka nebo pažitka apod.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.