Rajská polévka s pestem

A taky se skyrem nebo kysanou smetanou…

Ingredience
  • 400 g pasírovaných rajčat – passata
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • směs bylinek – oregano, rozmarýn, tymián
  • hrstička hrubé krupice
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce skyru nebo kysané smetany
  • zelené pesto
  • sůl

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme a osmahneme na másle, pak přidáme pasírovaná rajčata, osolíme, přidáme rozemnuté sušené bylinky a zalijeme půl litrem vody.
  2. Povaříme, podle potřeby zahustíme hrubou krupicí, kterou přisypáváme za stálého míchání. Provaříme.
  3. Podle chuti doladíme troškou cukru a na talíř přidáme skyr nebo kysanou smetanu a trochu zeleného pesta.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.