Rajská polévka s pestem
A taky se skyrem nebo kysanou smetanou…
Ingredience
- 400 g pasírovaných rajčat – passata
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla nebo oleje
- směs bylinek – oregano, rozmarýn, tymián
- hrstička hrubé krupice
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce skyru nebo kysané smetany
- zelené pesto
- sůl
Postup:
- Cibuli nakrájíme a osmahneme na másle, pak přidáme pasírovaná rajčata, osolíme, přidáme rozemnuté sušené bylinky a zalijeme půl litrem vody.
- Povaříme, podle potřeby zahustíme hrubou krupicí, kterou přisypáváme za stálého míchání. Provaříme.
- Podle chuti doladíme troškou cukru a na talíř přidáme skyr nebo kysanou smetanu a trochu zeleného pesta.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.