Rajská polévka s haluškami

Halušky udělají z této polévky sytý pokrm.      

Ingredience
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 bujonová slepičí kostka
  • pažitka nebo petrželka
  • na halušky: 1 vejce, 4-5 lžic hrubé mouky, sůl

Postup:

  1. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme pasírovaná rajčata, prosmahneme, zalijeme 3/4 litrem vody, přidáme bujón a povaříme. Eventuálně podle chuti dosolíme.
  2. Na halušky umícháme těsto z vejce, mouky a trochy soli a přes haluškové síto zavaříme do vroucí osolené vody. Když halušky vyplavou, jsou hotové.
  3. Halušky rozdělíme na talíře, přelijeme polévkou a ozdobíme sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.