Rajská omáčka s masem a knedlíkem
Jedna ze stálic české kuchyně, která se neomrzí.
Ingredience
- 500 g hovězího zadního masa
- 1 cibule
- 5 kuliček pepře
- 4 nová koření
- 1 bobkový list
- 150 g rajského protlaku
- 3 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl, cukr, citronová šťáva, skořice
Postup:
- Do vroucí osolené vody s kořením dáme vařit maso, rychleji se zatáhne a zůstane šťavnatější. Vaříme do měkka.
- Když je maso měkké, vyndáme ho, vývar přecedíme a necháme zchladnout.
- V kastrole na másle osmahneme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme litrem zchladlého vývaru, přidáme protlak, trošku skořice, rozmícháme a dobře provaříme. V závěru dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou.
- Maso nakrájíme na plátky, dáme do omáčky prohřát a podáváme s houskovým knedlíkem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.