Rajská omáčka s masem a knedlíkem

Jedna ze stálic české kuchyně, která se neomrzí.

Ingredience
  • 500 g hovězího zadního masa
  • 1 cibule
  • 5 kuliček pepře
  • 4 nová koření
  • 1 bobkový list
  • 150 g rajského protlaku
  • 3 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl, cukr, citronová šťáva, skořice

Postup:

  1. Do vroucí osolené vody s kořením dáme vařit maso, rychleji se zatáhne a zůstane šťavnatější. Vaříme do měkka.
  2. Když je maso měkké, vyndáme ho, vývar přecedíme a necháme zchladnout.
  3. V kastrole na másle osmahneme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme litrem zchladlého vývaru, přidáme protlak, trošku skořice, rozmícháme a dobře provaříme. V závěru dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou.
  4. Maso nakrájíme na plátky, dáme do omáčky prohřát a podáváme s houskovým knedlíkem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.