Zeleninová polévka s nočky

Zeleninu kombinujte podle chuti…

Ingredience
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1 cibule
  •  2 stroužky česneku
  • sůl
  • na nočky: 1 vejce, 2 lžíce hrubé mouky, sůl, špetka muškátového květu

Postup:

  1. Zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy (zachová si tak lepší chuť) a vaříme v osolené vodě.
  2. Mezitím umícháme těstíčko na nočky – vidličkou propracujeme vejce s moukou, solí a muškátovým květem.
  3. Když je zelenina měkká, vyjmeme ji a nakrájíme na úhledné malé kousky, rozdělíme do talířů a do vroucí polévky zavaříme přes haluškové síto nočky. Pak naběračkou rozdělíme do talířů. Můžeme zdobit petrželkou nebo pažitkou nebo jarní cibulkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.