Zeleninová polévka s nočky
Zeleninu kombinujte podle chuti…
Ingredience
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 čtvrtka celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- na nočky: 1 vejce, 2 lžíce hrubé mouky, sůl, špetka muškátového květu
Postup:
- Zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy (zachová si tak lepší chuť) a vaříme v osolené vodě.
- Mezitím umícháme těstíčko na nočky – vidličkou propracujeme vejce s moukou, solí a muškátovým květem.
- Když je zelenina měkká, vyjmeme ji a nakrájíme na úhledné malé kousky, rozdělíme do talířů a do vroucí polévky zavaříme přes haluškové síto nočky. Pak naběračkou rozdělíme do talířů. Můžeme zdobit petrželkou nebo pažitkou nebo jarní cibulkou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.