Závitky na víně a saturejce

Víno pomůže masu k větší křehkosti.

Ingredience
  • Suroviny:
  • 4 plátky krkovice
  • 4 tenké plátky anglické slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 lžíce hořčice
  • půl dl suchého bílého vína
  • 2 snítky saturejky (může být i sušená)
  • 1 červená paprika
  • 150 ml smetany nebo koksového mléka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany hořčicí.
  2. Na namazanou stranu dáme plátek slaniny a zavineme, zajistíme párátky.
  3. Sádlo rozpustíme, osmahneme na něm nakrájené cibule, pak je odhrneme stranou a na tuku ze všech stran opečeme závitky.
  4. Podlijeme horkou vodou, 10 minut dusíme, pak přidáme víno a saturejku.
  5. Když je maso měkké, přidáme nakrájenou červenou papriku, krátce podusíme a nakonec přilijeme kokosové mléko nebo smetanu a necháme přejít var.
  6. Podávat můžeme s dušenou rýží, s těstovinami nebo s bramborami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.