Závitky na víně a saturejce
Víno pomůže masu k větší křehkosti.
Ingredience
- Suroviny:
- 4 plátky krkovice
- 4 tenké plátky anglické slaniny
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 1 lžíce hořčice
- půl dl suchého bílého vína
- 2 snítky saturejky (může být i sušená)
- 1 červená paprika
- 150 ml smetany nebo koksového mléka
- sůl, pepř
Postup:
- Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany hořčicí.
- Na namazanou stranu dáme plátek slaniny a zavineme, zajistíme párátky.
- Sádlo rozpustíme, osmahneme na něm nakrájené cibule, pak je odhrneme stranou a na tuku ze všech stran opečeme závitky.
- Podlijeme horkou vodou, 10 minut dusíme, pak přidáme víno a saturejku.
- Když je maso měkké, přidáme nakrájenou červenou papriku, krátce podusíme a nakonec přilijeme kokosové mléko nebo smetanu a necháme přejít var.
- Podávat můžeme s dušenou rýží, s těstovinami nebo s bramborami.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.