Závin tvarohovo-povidlový
Zbylo vám trochu povidel a nevíte kam s nimi? Do tvarohové náplně!
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 3-4 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukru
- půl kostky droždí
- špetka soli
- náplň: 2 měkké tvarohy, 6 lžic povidel, 2 malá vejce, cukru podle chuti, citronová kůra, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku
Postup:
- Z části vlahého mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
- Do mísy dáme obě mouky, promícháme, přidáme kvásek, zbylý cukr, špetku soli, tuk a vejce. Zděláme hladké těsto a necháme v teple pod utěrkou kynout.
- Na náplň smícháme všechny suroviny.
- Vykynuté těsto rozválíme do tenka na pomoučeném válu, potřeme náplní a stočíme. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech propíchneme špejlí, aby mohla odcházet pára a ve středně předehřáté troubě upečeme. Chceme-li mít závin pěkně hladký a lesklý, odebereme trochu z vajec připravených do náplně a před pečením závin rozkvedlaným vajíčkem potřeme. Ale také ho můžeme nechat bez potření a po upečení a vychladnutí poprášit cukrem moučku.
Související
-
Závin tvarohovo-makový
Jsou milovníci tvarohových náplní, jsou milovníci makových náplní – spojte je!
-
Závin se sladkou ricottou
Ricotta je syrovátkový sýr, chuťově nevýrazný - takže si ho můžete upravit jak na slano, tak na sladko.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka