Závin s lehkým krémem
Když dáte tenhle závin po zchladnutí do ledničky, bude to příjemně chladivé zakousnutí.
Ingredience
- listové těsto – 400 g
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- půl l mléka
- 4-5 lžic cukru
- 1 měkký tvaroh
- miska jahod
- vajíčko na potření
- mandlové lupínky na posypání
- hladká mouka na vál
Postup:
- Uvaříme pudink z mléka, prášku a cukru, povrch buď lehce pocukrujeme, nebo kastrol zakryjeme folií, aby se neutvořil škraloup a necháme trochu zchladnout.
- Do pudinku vmícháme měkký tvaroh. Dosladíme podle chuti.
- Na pomoučeném vále vyválíme listové těsto na dva obdélníky, pomažeme krémem a do delších krajů naskládáme jahody. Krájíme je na stejně velké kousky.
- Stočíme těsto z obou delších stran do středu a na střed ještě naklademe jahody, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a dáme do dobře vyhřáté trouby péci.
- Necháme zcela vychladnout a teprve pak krájíme. A ještě lepší je dát zcela vychladlé záviny do ledničky a nechat prochladit.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.