Zařaďte do svého jídelníčku batáty. Jsou zdravé a nemusí se loupat
Zkuste někdy vyměnit klasické brambory za batáty. Mají totiž trochu nasládlou chuť, kterou ozvláštní váš jídelníček. Navíc jsou, podobně jako brambory, plné vitamínů i minerálů.
Jak jistě víte, klasické brambory byste neměli loupat, ale připravovat ve slupce – to kvůli vláknině. To samé ale platí i pro batáty – loupat je nemusíte vůbec, stačí je před vařením jen důkladně omýt.
Batáty, říká se jim také sladké brambory, obsahují kromě vitamínů a minerálů více barviva, tedy zdraví prospěšné flavonoidy, které posilují imunitní systém. V batátech je méně sacharidů než v klasických bramborách, takže nejsou tak kalorické. Obsahují přitom hodně vitamínu A, který přispívá ke zdravé pokožce a zdravému zraku.
Nejlepší je vařit batáty v páře nebo je upéct v troubě. Čím kratší dobu, tím lépe. Můžete jimi také zahustit polévku nebo omáčku.
Dobrá rada na závěr: batáty doplňte na talíři zdravým tukem, avokádem nebo ořechy, aby se prospěšné látky do vašeho organismu správně vstřebaly.
Související
-
Rozmarýnové batáty
Batáty můžeme použít všude, kam se hodí brambory. Jejich příjemně nasládlá chuť vás překvapí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.