Zapečené vepřové se smetanou
Samozřejmě, že také s bramborami, cibulí a anglickou slaninou – zkušené kuchařky už vědí, co a jak.
Ingredience
- 4 plátky z vepřové kýty nebo plecka, krkovičky
- 6-8 brambor
- 1velká cibule
- 100 g anglické slaniny v plátcích
- 180 ml šlehačky
- 1 lžíce oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Plátky masa nakrojíme v okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na kolečka.
- Pekáček vytřeme olejem, dno poklademe plátky brambor, mírně osolíme, položíme na ně připravené maso, na něj dáme kolečka cibule a polovinu plátků anglické slaniny, zakryjeme plátky brambor, mírně osolíme a zalijeme šlehačkou.
- Dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů péci. Šlehačka by se měla vstřebat, v závěru pokryjeme povrch zbylými plátky anglické slaniny a dopečeme.
Související
-
Vepřové na česneku s noky a hráškem
Krupičné noky jsou méně obvyklou přílohou, ale příjemně překvapí.
-
Vepřové po znojemsku
Klasická znojemská je s hovězím masem, ale vepřová varianta má taky své kouzlo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.