Zapečené telecí řízky
Luxus – cenový a naštěstí i chuťový!
Ingredience
- 4 telecí řízky
- 3 dl kysané smetany
- 1 vejce
- 2 plátky bílého toastového chleba
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- 2 lžíce pesta z bazalky
- 1 lžíce rajského protlaku
- sklenka vývaru
- sůl
Postup:
- Toastový chleba nakrájíme na kostičky a na dvou lžicích másla opečeme ze všech stran.
- Smícháme smetanu se sýrem, přidáme vajíčko a opečené toastové kostičky.
- Řízky naklepeme, opečeme z obou stran na rozehřátém oleji, osolíme, naskládáme do zapékací mísy a potřeme pestem, pak na ně rozdělíme smetanovou směs a dáme do trouby předehřáté na 200-220 stupňů.
- Zapečeme, pak řízky vyndáme na teplou mísu, do výpeku přilijeme vývar, ochutíme protlakem a povaříme.
- Podáváme třeba s bramborovou kaší, řízky přelijeme omáčkou.
Související
-
Vaječný řízek
Na jedno vejce jedna lžička...Suroviny a postup:Na talířku smícháme lžičku strouhanky a lžičku strouhaného sýra, trochu směsi odebereme, na zbytek vyklepneme 1 vejc...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.