Zapečené telecí řízky

Luxus – cenový a naštěstí i chuťový!

Ingredience
  • 4 telecí řízky
  • 3 dl kysané smetany
  • 1 vejce
  • 2 plátky bílého toastového chleba
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce pesta z bazalky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • sklenka vývaru
  • sůl

 

Postup:

  1. Toastový chleba nakrájíme na kostičky a na dvou lžicích másla opečeme ze všech stran.
  2. Smícháme smetanu se sýrem, přidáme vajíčko a opečené toastové kostičky.
  3. Řízky naklepeme, opečeme z obou stran na rozehřátém oleji, osolíme, naskládáme do zapékací mísy a potřeme pestem, pak na ně rozdělíme smetanovou směs a dáme do trouby předehřáté na 200-220 stupňů.
  4. Zapečeme, pak řízky vyndáme na teplou mísu, do výpeku přilijeme vývar, ochutíme protlakem a povaříme.
  5. Podáváme třeba s bramborovou kaší, řízky přelijeme omáčkou.

Související

  • Uzené řízky

    Luxusní rychlovka!      

  • Zavinuté řízky

    Zajímavý kříženec závitků a řízků. 

  • Vaječný řízek

    Na jedno vejce jedna lžička...Suroviny a postup:Na talířku smícháme lžičku strouhanky a lžičku strouhaného sýra, trochu směsi odebereme, na zbytek vyklepneme 1 vejc...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.