Zavinuté řízky
Zajímavý kříženec závitků a řízků.
Suroviny:
kuřecí řízky
směs koření na grilované kuře nebo jiné koření podle chuti
anglická slanina
smetana (do pekáčku na 4 porce 1 kelímek)
případně sůl
trojobal – hladká mouka, vejce, strouhanka
Postup:
- Kuřecí řízky naklepeme, podle chuti okořeníme – pokud použijeme grilovací směs, už nemusíme příliš dosolovat a s plátkem anglické slaniny stočíme do závitku, zajistíme párátkem.
- Závitky obalíme jako řízky, naskládáme je do pekáčku nebo zapékací mísy, zalijeme smetanou a dáme do trouby předehřáté na 240 stupňů. Pečeme asi 20 minut, pak teplotu stáhneme na 200 stupňů a dopečeme už odkryté. Hlídáme, aby se tekutina zcela neodpařila.
- Podáváme s bramborovou kaší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.