Zadělávané husí drůbky

Suroviny: Husí drůbky (hlava, krk, nohy křídla, žaludek, srdíčko), sůl, 30 g másla, 40 g mouky, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), 30 g cibule, na špičku nože muškátového květu, 1 malý květák, 1 žloutek.

Postup: Husí hlavu, krk nohy a křídla opaříme, očistíme, z hlavy odstraníme oči, usekneme zobák, jazyk oloupeme, z krku odstraníme zbytek hltanu a chřtánu. Drůbky vypereme ve studené vodě a trochu je nasekáme. V osolené vodě povaříme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, dobře očištěný a vypraný žaludek a srdíčko. Pak přidáme připravené drůbky a uvaříme je doměkka. Z rozpuštěného másla a mouky připravíme světle žlutou jíšku, zředíme ji vývarem z drůbků a zeleniny. Vymícháme přiměřeně zahoustlou omáčku, chvíli ji povaříme. Potom do omáčky zamícháme na špičku nože muškátový květ, měkké nakrájené drůbky a zvlášť uvařený květák. Vše ještě malou chvíli povaříme. Drůbky podáváme v omáčce obložené květákem a přílohou mohou být nudle, dušená rýže nebo houskové knedlíčky. Omáčku můžeme vylepšit žloutkem.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.