Z plodů planiky se dělají bonbóny, povidla i domácí pálenky. Kůra se pak používala k léčbě močových cest a ledvin
Planice se říká také jahodový strom nebo jahodový keř. Je užitečná jak svými plody, tak i tvrdým a ohebným dřevem.
Plody planiky jsou podobné liči – chutnají trochu jako jahody a trochu jako borůvky. Syrové moc oblíbené nejsou, ale dělají se z nich bonbóny, želé, džem nebo povidla. Mají vysoký obsah cukru. Ve Španělsku je dokonce dříve využívali k výrobě cukru.
Ve Středomoří plody planiky už tradičně fermentují a vyrábějí z nich planikový likér nebo nafermentované plody také používají k výrobě vína, brandy či domácí pálenky.
Lidoví léčitelé využívali v minulosti odvary z kůry planiky k léčbě močových cest a ledvin.
Zapomenout bychom neměli ani na dřevo planiky, které je tvrdé, ohebné a hodí se k výrobě fléten nebo i luků.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.