Z plodů planiky se dělají bonbóny, povidla i domácí pálenky. Kůra se pak používala k léčbě močových cest a ledvin
Planice se říká také jahodový strom nebo jahodový keř. Je užitečná jak svými plody, tak i tvrdým a ohebným dřevem.
Plody planiky jsou podobné liči – chutnají trochu jako jahody a trochu jako borůvky. Syrové moc oblíbené nejsou, ale dělají se z nich bonbóny, želé, džem nebo povidla. Mají vysoký obsah cukru. Ve Španělsku je dokonce dříve využívali k výrobě cukru.
Ve Středomoří plody planiky už tradičně fermentují a vyrábějí z nich planikový likér nebo nafermentované plody také používají k výrobě vína, brandy či domácí pálenky.
Lidoví léčitelé využívali v minulosti odvary z kůry planiky k léčbě močových cest a ledvin.
Zapomenout bychom neměli ani na dřevo planiky, které je tvrdé, ohebné a hodí se k výrobě fléten nebo i luků.
Související
-
Začínejte den s ovesnými vločkami. Dodají vám energii i spoustu zdraví prospěšných látek
Oves má v kuchyni rozhodně své místo. Než ale z něj začnete cokoliv kuchtit, je třeba ho nafermentovat, nejlépe den předem ve vodě se lžící probiotik.
-
Houba maitake je skvělá na posílení imunity nebo na zdravá játra
Houba maitake se v současnosti pěstuje po celém světě. Maitake, nebo též trsnatec lupenitý či tančící houba, v přírodě parazituje na kmenech dubů.
-
Zlatobýl obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Pomůže při ekzémech i alergiích
Zlatobýl obecný, nebo také celík zlatobýl, pomáhá s mnohými zdravotními obtížemi. Tato zářivě žlutá bylina byla oblíbenou léčivkou už našich dávných předků.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka