Z plodů planiky se dělají bonbóny, povidla i domácí pálenky. Kůra se pak používala k léčbě močových cest a ledvin

11. červenec 2022

Planice se říká také jahodový strom nebo jahodový keř. Je užitečná jak svými plody, tak i tvrdým a ohebným dřevem.

Plody planiky jsou podobné liči – chutnají trochu jako jahody a trochu jako borůvky. Syrové moc oblíbené nejsou, ale dělají se z nich bonbóny, želé, džem nebo povidla. Mají vysoký obsah cukru. Ve Španělsku je dokonce dříve využívali k výrobě cukru.

Ve Středomoří plody planiky už tradičně fermentují a vyrábějí z nich planikový likér nebo nafermentované plody také používají k výrobě vína, brandy či domácí pálenky.

Lidoví léčitelé využívali v minulosti odvary z kůry planiky k léčbě močových cest a ledvin.

Zapomenout bychom neměli ani na dřevo planiky, které je tvrdé, ohebné a hodí se k výrobě fléten nebo i luků.

autor: Eva Bucharová | zdroj: www.zahradnictvi-spomysl.cz
Spustit audio

Související