Začínejte den s ovesnými vločkami. Dodají vám energii i spoustu zdraví prospěšných látek
Oves má v kuchyni rozhodně své místo. Než ale z něj začnete cokoliv kuchtit, je třeba ho nafermentovat, nejlépe den předem ve vodě se lžící probiotik – jako je třeba jablečný ocet, umeocet, kefír, jogurt nebo citrón.
V ovsu je spousta zdraví prospěšných látek, jako třeba komplexní sacharidy či vláknina. Jsou v něm i kvalitní tuky, vitamíny B i E. Oves je bohatý také na fosfor, hořčík i zinek. Složité cukry obsažené v ovsu se rozkládají v těle postupně a nezatěžují proto orgány.
Odvar z ovesných vloček používali už naši předkové při problémech se zácpou. Germánští válečníci si před každým válečným tažením dopřáli kaši z ovsa – měli prostě vyzkoušeno, že jim dodá hodně energie. Skotové pak nejen že pekli z ovsa chleba, ale vyráběli z něj i whisky.
Když zkombinujete oves a luštěniny, obojí řádně nafermentované den předem, můžete si připravit karbanátky. Na talíř ještě přidejte naklíčené mungo a tofu a máte kompletní dávku proteinů.
Související
-
Vyzkoušejte řepný zákvas. Je to osvěžující a léčivý nápoj plný minerálů, vitamínů i probiotik
Červená řepa asi nepatří mezi nejoblíbenější lahůdky, i když třeba zapečená s kozím sýrem nemá chybu. My se ale na ni podíváme jako na základní surovinu k zákvasu.
-
Zelí - zdroj minerálů, vitamínů, probiotik... A taky prevence před rakovinou!
Kdybychom měli tipovat, která zelenina je vůbec nejzdravější, uhodli byste, že je to ta vůbec nelevnější - zelí? Ze zeleniny má totiž ty nejlepší zdravotní účinky. ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.