Výzkum atmosféry dalekých exoplanet a „orbitální nádraží“ roku 2021 na Mezinárodní vesmírné stanici

3. leden 2021

Poslechněte si:

01:05 - Objevy a události
04:31 - Exotické světy exoplanet
20:35 - Procházka lednovou oblohou
24:29 - Soutěž o Knihu měsíce
25:58 - Kosmonautika 2021, 1. část: ISS

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte o předpokládaném zániku ledovce Marmolada v Dolomitech, který skrývá mnoho mrazem konzervovaných památek na 1. světovou válku, a také o zmraženém vlčeti z pravěku, vykopaném zlatokopy v kanadském Klondiku. Uslyšíte o úspěchu francouzského archeologa, kterému se podařilo rozluštit tajemné elamské lineární písmo a také o digitálním portálu staroslověnštiny Gorazd, nejrozsáhlejším slovníku staroslověnštiny na světě; v závěru se zmíníme o čínském úspěchu s dopravou měsíčního vzorku na Zemi a skončíme čínskou „kosmickou politikou“.

Exotické světy exoplanet

Logo

Od objevu prvních exoplanet, oběžnic jiných hvězd, než je naše Slunce, uběhlo více než čtvrt století. Astronomům se za tu dobu podařilo prokázat, že jsou jich tisíce a že se jedná o velmi pestré, často exotické světy. Je nepochybné, že mnoho z nich má svou atmosféru; v některých případech jsme dokonce schopni tuto atmosféru zkoumat. Jak se to dělá? Jaké exoplanety jsou k tomu za současného přístrojového vybavení nejvhodnější? Máme šanci dokázat, že kolem některé z pozorovaných hvězd obíhá planeta podobná Zemi, s podobným složením atmosféry? A poznali bychom na základě tohoto složení, že se na planetě vyvinul život? Pro současnou astronomii je to těžký oříšek. Ale jak si povíme, už v brzké budoucnosti by se mohlo podařit jej rozlousknout. Pokud budeme mít aspoň trochu štěstí.

Jak to vypadá s výzkumem atmosféry u exoplanet dnes? Čím je případný úspěch za současného technického vybavení podmíněn? Které z exoplanet se pro podobný výzkum hodí? A co všechno jsou vědci o jejich atmosféře schopni na dálku zjistit? O tom jsme si povídali s astronomem Petrem Kabáthem, který v Astronomickém ústavu Akademie věd České republiky v Ondřejově vede skupinu, orientovanou právě na výzkum exoplanet.

Kosmonautika v roce 2021: Dění na ISS

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) nad Brazílií (archivní foto)

Na začátku každého kalendářního roku pro vás už dlouho chystáme přehledy očekávaných událostí v kosmonautice a výzkumu vesmíru. Nejinak tomu je i v čerstvě načatém roce 2021. Letošní přehled pro nás připravil Dušan Majer, šéfredaktor webu Kosmonautix.cz, který kosmonautiku popularizuje i v pravidelných pořadech Vesmírné zprávy, Vesmírná technika a Vesmírné starty na jedné z internetových televizí. V první části se podíváme na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a povíme si o velkém projektu, který pro letošek chystají Číňané.

Obyvatelé ISS budou provádět a kontrolovat stovky vědeckých experimentů, dálkovým průzkumem Země počínaje, přes materiálové inženýrství nebo biologii až po sledování hlubokého vesmíru. Tu a tam si možná budou připadat jako na orbitálním nádraží. Na ISS se totiž letos chystá vedle nepilotovaných letů i nezvykle mnoho letů pilotovaných. Podívají se tam turisté, a dokonce i dva filmové štáby.

Spustit audio

Související