Výstava představuje unikátní dokumenty

28. říjen 2008

Jedinečnou příležitost shlédnout dosud neznámé archivní materiály nabízí výstava "Francie a zrození Československa, společná cesta k demokratické Evropě (1914 -1995)": otevřena je v Toskánském paláci v Praze od 28. října do 28. listopadu u příležitosti 90. výročí vzniku Československa.

Výstava zahrnuje širokou škálu diplomatických listin: originálů významných mezinárodních smluv a spojeneckých dohod ČSR a Francie, oficiální nóty z doby vzniku Československa i ty naprosto neformální - například vlastní rukou napsané osobní poznámky prezidenta Edvarda Beneše. Více než stovka dokumentů z archivů ministerstev všech zúčastněných zemí zahrnuje i svědectví o smrti generála Milana Rastislava Štefánika, jednoho ze zakladatelů Československého státu. Výrazný politik, ale i astronom a generál francouzské armády, zahynul při leteckém neštěstí, když se 4. května 1919 vracel do vlasti. Jeho náhlá, "ikarovská" smrt zamíchala kartami v tehdejším politickém uspořádání a charismatického politika obestřela romantickou aureolou. Výstava představí první písemnou relaci referující o tragické události, jejíž podivné okolnosti dodnes zaměstnávají historiky všech tří států. Po skončení bude výstava putovat v červnu 2009 do Paříže a koncem roku 2009 - právě v souvislosti s výročím Štefánikovy smrti - se přesune do Bratislavy. Expozice v Toskánském paláci na Hradčanském náměstí č. 5 bude otevřena vždy od úterý do neděle, od 10 do 18 hodin.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.