Listopad 1989 na severu Čech

28. srpen 2017

Pamětníci - ti, kteří byli u toho. Lidé, kteří "roztáčeli" kola dějin na severu Čech. Historikové, kteří dnes nestranně posuzují to, co se stalo.

Český rozhlas Sever připravil na listopad 2009 jedenáctidílný seriál, ve kterém se projdeme jedenácti největšími městy Libereckého a Ústeckého kraje. V každém z dílů se dozvíte nejen to, co se dělo v celé zemi ten den přesně před dvaceti lety, ale také podrobnosti o událostech z listopadu 1989 v jednom z měst na severu Čech. Oslovili jsme pamětníky - zakladatele občanských fór, organizátory mítinků na náměstích, účastníky jednání politické opozice s tehdejšími představiteli strany a státu. Hovořili jsme také s historiky, kteří se dnes událostem z listopadu 1989 nestranně věnují a hledají v archivech pravdu o tom, co se tehdy na severu Čech stalo.

A prošli jsme také archiv Československého rozhlasu, abychom pro vás vybrali unikátní záznamy rozhlasového vysílání z listopadu 1989. Budete si tak moci připomenout nejen to, co se dělo, ale jak se o tom oficiálně hovořilo.

autor: David Hertl
Spustit audio