Violka vonná nejen voní. Pomůže při bolení hlavy a je výborná i v jarním salátu

16. duben 2020

Violka vonná, lidově fialka, nejen že nádherně voní, ale umí i léčit – patří dokonce mezi nejstarší léčivé byliny! Navíc ji můžete uplatnit i v kuchyni.

Vůně těchto kytiček je opravdu omamná. Setkat se s ní můžete právě v těchto dnech, kdy violky kvetou – u cest i v lese. Můžou jich být celé koberce, ale občas vykukují i osamoceně, mezi ostatními jarními kvítky.

Fialky jsou většinou fialové, světle i tmavě, od toho ten název, ale můžete narazit i na bílé.

Ve starém Řecku využívali fialku při bolestech hlavy. Keltští kněží - druidové, je prý přidávali do kozího mléka pro celkové posílení.

Ve fialce je spousta saponinů užitečných při kašli, k uvolnění hlenů a zmírnění dráždivého kašle. Obsahují také látku podobná acylpyrinu, právě proto se hodí při bolesti hlavy anebo i při horečce.

Spolu se sedmikráskami můžete fialky přimíchat do jarního salátu. Dodáte tak tělu vitaminy A i C.

Celé fialky, společně s medvědím česnekem, zkuste přimíchat do tvarohu, osolte a máte výbornou pomazánku. Dobrý je také čaj z fialek. Hrst natrhaných fialek zalijte půl litrem vroucí vody, nechte 5 minut louhovat a máte hotovo.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Biooo.cz
Spustit audio

Související