Vepřové se smetanovou houbovou omáčkou

Zkuste místo knedlíků podávat s rýží.

Ingredience
  • 4 plátky vepřového masa – krkovička je šťavnatější
  • 1 střední cibule
  • miska sušených hub
  • 2 lžíce sádla
  • sklenka smetany
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka

Postup:

  1. Sušené houby přes noc namočíme do vody.
  2. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli.
  3. Plátky masa lehce naklepeme, nařízneme okraje, osolíme a mírně opepříme.
  4. Maso orestujeme na cibulovém základu, přidáme namočené houby, zalijeme vodou a dusíme.
  5. Když je maso měkké, měly by být měkké i houby. Pak omáčku podle potřeby zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě, provaříme a v závěru pak přilijeme smetanu a už necháme jen přejít var.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.