Vepřové kuličky s jablky

Jablka dodají šťavnatost i zajímavý chuťový podtón.

Ingredience
  • 500 g vepřového plecka nebo kýty
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 2 hrstky strouhanky
  • 2 lžíce mléka
  • 2x na špičku nože mletý zázvor
  • 3 lžičky kořenící směsi do mletého masa, podle potřeby sůl
  • tuk na opečení
  • trochu hladké mouky

Postup:

  1. Maso umeleme s oloupaným jablkem a půlkou cibule, přidáme vejce, strouhanku zvlhčenou mlékem, zázvor a kořenící směs. Promícháme a podle chuti osolíme. Z hmoty vytvoříme kuličky menší než pingpongový míček.
  2. Na tuku opečeme druhou půlku nakrájené cibule, odhrneme ji a na tuku opečeme masové kuličky ze všech stran.
  3. Mírně podlijeme, dusíme a po asi půlhodině přidáme druhé jablko – neloupané a rozkrájené na osminky. Dodusíme a chceme-li hustší šťávu, zahustíme ji troškou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě a provaříme.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.