V děčínské zoologické zahradě žije nejstarší opička mangabejka na světě!

15. duben 2018
Bábinka - nejstarší mangabejka

Bábinka je nejstarší opice mangabeje černého na světe – je jí třicet sedm let.

„Podle koordinátora chovu je opravdu zaručeně nejstarší evidovaná mangabejka na světě,“ potvrzuje hlavní ošetřovatel děčínské zoo Petr Haberland. Kromě toho má ještě další výhodu. Je to takzvaně kontaktní zvíře.

„Stalo se to v posledních několika letech. Dokud žila v páru se samcem, byla jako každá jiná. Samec pak uhynul, a u takhle staré opice by bylo těžké dávat ji do páru s novým zvířetem, a proto začala své sociální chování projevovat k lidem,“ vysvětluje ošetřovatel. Bábinka tak začala ošetřovatelkám probírat vlasy nebo si naopak od nich nechá probírat srst.

Opice Bábinka potřebuje sociální kontakt

Bábinka prý se jmenovala i za mlada. „Já ovšem její začátky v zoo nepamatuji,“ usmívá se Petr Haberland. „Ten, kdo ji tak pojmenoval, projevil doslova nostradamovský přehled o tom, co se bude dít a že tu bude tak dlouho.

O opicích se říká, že milují banány. Také Bábinka je má ráda, protože jsou sladké. „Ale já si myslím, že úplně nejraději má papriku, zvláště s těmi semínky uvnitř, tím se jí člověk zavděčí opravdu nejvíc,“ prozrazuje.

Mangabej černý je opice, která žije v pralesích střední Afriky. Jedná se o stromovou opici. „Je to poznat podle toho, že má dlouhý ocas,“ vysvětluje ošetřovatel. Stromové opice ocas používají ke kormidlování při skocích.

Pozemní opice mají ocas naopak krátký. „To lze pozorovat třeba u další opice, kterou chová děčínská zoo, to je makak chocholatý,“ doporučuje Petr Haberland.

Spustit audio

Související