Návštěvníci zoo v Děčíně se mohou těšit na další mláďata kočky rybářské

7. leden 2018

Děčínská zoologická zahrada patří sice mezi ty menší v České republice, ale přesto je v ní na co koukat. Mezi velká lákadla patří samec a samička kočky rybářské.

„Je to kočka, která žije v jihovýchodní Asii, velkou část její krmné dávky tvoří ryby a ostatní vodní živočichové, jako jsou raci, žáby, želvy, ale samozřejmě jako každá kočka umí ulovit i pozemní živočichy,“ popisuje lovecké zvyky této zvláštní kočky vrchní ošetřovatel zahrady Petr Haberland.

Oproti kočce divoké má kočka rybářská o dost kratší ocas a také poměrně specifickou hlavu – má oči posazeny blíž k sobě.

V děčínské zoologické zahradě mají chovný pár a každý rok se jim daří koťata odchovávat. „Máme z toho velkou radost,“ říká Petr Haberland s tím, že se jim podařilo kočky rybářské odchovat už třetí rok po sobě, což není úplně obvyklé ani u větších zahrad s většími chovatelskými zkušenostmi.

Vloni se narodila dvě koťata. „Jsou to stejná mláďata jako ostatní, takže si spolu hrají,“ popisuje chovatel atraktivní návštěvnickou podívanou. „V předchozích letech se narodilo vždy jen jedno mládě, kocour, takže ti si hráli s rodiči,“ dodává.

V děčínské zoo kocoura při odchovu mláďat neoddělují. Jejich soužití je naprosto bezproblémové. Kocour se sice do výchovy moc neangažuje, ale mláďata bez problému strpí, dokonce si s nimi občas i hraje.

Také letos se možná návštěvníci mohou na koťátka těšit: „Rodiče se k sobě mají, zrovna nedávno to bylo slyšet na celou zoologickou,“ usmívá se Petr Haberland.

Výběh koček rybářských najdete v horní části zahrady, projdete okolo správní budovy a výběhu tapíra a narazíte na expozici s rybářkami.

Spustit audio