Uzená polévka s krupkami a hráškem

Zahřeje a dodá tělu sílu.

Ingredience
  • 500 g uzeného masa
  • 2 mrkve
  • miska mraženého hrášku
  • šálek krupek
  • 1 cibule
  • sůl
  • 4 kuličky pepře a trochu mletého pepře

Postup:

  1. Maso opláchneme a dáme vařit společně s celým pepřem a oloupanou cibulí vcelku, zatím nesolíme.
  2. Když je maso měkké, vyndáme ho a kousek z něj nakrájíme na kostičky.
  3. Do přecezeného vývaru dáme vařit nakrájené mrkve a propláchnuté krupky. Krupky propláchneme opravdu dobře na sítu, aby vývar příliš nezakalily.
  4. Když jsou mrkve i krupky měkké, přidáme ještě mražený hrášek a nakrájené maso a prohřejeme. Zbylé maso podáváme se švestkovou omáčkou a bramborovými šiškami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.