Uzená polévka s krupkami a hráškem
Zahřeje a dodá tělu sílu.
Ingredience
- 500 g uzeného masa
- 2 mrkve
- miska mraženého hrášku
- šálek krupek
- 1 cibule
- sůl
- 4 kuličky pepře a trochu mletého pepře
Postup:
- Maso opláchneme a dáme vařit společně s celým pepřem a oloupanou cibulí vcelku, zatím nesolíme.
- Když je maso měkké, vyndáme ho a kousek z něj nakrájíme na kostičky.
- Do přecezeného vývaru dáme vařit nakrájené mrkve a propláchnuté krupky. Krupky propláchneme opravdu dobře na sítu, aby vývar příliš nezakalily.
- Když jsou mrkve i krupky měkké, přidáme ještě mražený hrášek a nakrájené maso a prohřejeme. Zbylé maso podáváme se švestkovou omáčkou a bramborovými šiškami.
Související
-
Polévka z červené řepy
Je to jedna ze superpotravin, chrání cévy i játra, podporuje činnost střev i tvorbu červených krvinek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...