Slepičí polévka
Zahřeje prý nejen tělo, ale i duši.
Ingredience
- půl slepice
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 střední cibule
- sůl
- nudle, pokud možno domácí
Postup:
- Slepici rozporcujeme a dáme do hrnce se studenou, mírně osolenou vodou. Přihodíme neloupanou cibuli, která zvýrazní barvu vývaru, chuť můžeme zvýraznit kousíčkem zázvoru. Přivedeme k varu, pak oheň stáhneme a necháme zvolna probublávat, klidně 3-4 hodiny. Průběžně můžeme doplňovat vyvařenou vodu.
- Před koncem přidáme očištěnou mrkev a petržel ve větších kouscích, podle chuti dosolíme a dovaříme.
- Sebereme tuk z polévky, dáme do lednice a využijeme při přípravě třeba jíšky nebo nějakého drůbežího jídla. Maso obereme a nakrájíme na kousky, zeleninu také nakrájíme.
- Zvlášť v osolené vodě uvaříme nudle, scedíme je a společně s masem a zeleninou dáme do scezeného vývaru.
- Na talíři polévku zdobíme petrželkou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.