Slepičí polévka
Zahřeje prý nejen tělo, ale i duši.
Ingredience
- půl slepice
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 střední cibule
- sůl
- nudle, pokud možno domácí
Postup:
- Slepici rozporcujeme a dáme do hrnce se studenou, mírně osolenou vodou. Přihodíme neloupanou cibuli, která zvýrazní barvu vývaru, chuť můžeme zvýraznit kousíčkem zázvoru. Přivedeme k varu, pak oheň stáhneme a necháme zvolna probublávat, klidně 3-4 hodiny. Průběžně můžeme doplňovat vyvařenou vodu.
- Před koncem přidáme očištěnou mrkev a petržel ve větších kouscích, podle chuti dosolíme a dovaříme.
- Sebereme tuk z polévky, dáme do lednice a využijeme při přípravě třeba jíšky nebo nějakého drůbežího jídla. Maso obereme a nakrájíme na kousky, zeleninu také nakrájíme.
- Zvlášť v osolené vodě uvaříme nudle, scedíme je a společně s masem a zeleninou dáme do scezeného vývaru.
- Na talíři polévku zdobíme petrželkou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.