Ústecký kraj se rozhodl zrušit Domov pro seniory v Milešově – kvůli nevyhovujícím podmínkám

22. prosinec 2023 09:48

Ze zámku v Milešově na Litoměřicku odešel poslední klient domova pro seniory. Ústecký kraj ho zruší kvůli nevyhovujícím prostorům. V budoucnu má vzniknout úplně nové zařízení v nedalekém Velemíně. Zámek se chystá kraj prodat, vybavení ale poslouží v dalších sociálních službách.

„Zaměstnanci teď horečně uklízejí a připravují vše na mimořádnou inventuru. Počítám, že k 1. březnu bychom to měli předávat zpět,“ vysvětluje ředitel CSP Litoměřice Jindřich Vinkler.

„Musíme všechno vytřídit, zkontrolovat a být nápomocní provozní – pomáhat jí, když si pak sem jezdí z jiných zařízení pro věci,“ popisuje svou současnou náplň práce pečovatelka Marie Suchá.

Čtěte také

„Odjíždí všechno to, co budeme potřebovat – třeba všechny postele, protože jsou polohovací, specializovaná lůžka. Bude se stěhovat také velká část kuchyně, protože budeme stavět novou kuchyň v Domově U Trati v Litoměřicích. To by byl nesmysl to tady nechat, když to můžeme převézt a použít. Odstěhujeme i část prádelny – technologické celky, které je možné využívat někde jinde,“ vypočítává Jindřich Vinkler.

Ústecký kraj plánuje zámek prodat. Místo něj má v nedalekém Velemíně vzniknout nové sociální zařízení.

„My ten Milešov opouštíme zejména z důvodu, že není vhodný z hlediska hygieny a těch prostor samotných – tak to byla jediná možná volba, udělat nové zařízení, tam pak ty klienty postupně nastěhovat,“ říká náměstek hejtmana Jiří Kulhánek z ODS.

Kolik bude nové zařízení stát, to kraj zjistí až po vypracování projektu. Náměstek Kulhánek ale odhaduje cenu zhruba na 100 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související